KORONA JA VÄÄRÄ POLITIIKKA

”KORONAA KOSKEVA KOLLEKTIIVINEN JOUKKOHARHA ON VALLANNUT PÄÄTTÄJÄT JA VALTAMEDIAN
Näin ensinnäkin koronaviruksen terveysvaikutukset ovat Suomessa ja maailmalla keskimäärin jokakeväisiin kausi-influenssiin (toki esimerkiksi Italiassa tilanne on keskimääräistä influenssa-aaaltoa pahempi mutta Kiinassa parempi). Siihen tuskin tulee terveydenhuollon kontakteja ja tehohoitoa tarvitsevia enempää kuin nämä kausiflunssat keskimäärin tai ainakin vähemmän kuin kolme pahinta kausiflunssaa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Myöskään kuolleisuusluvut tuskin nousevat yhtään suuremmaksi kuin kuolleisuus keuhkosairauksiin yleensä (vrt. Kuolinsyytilastot ja Markus Leikolan blogi Kuinka tappava korona virus onkaan? MTV-uutisissa. Koronavirukseen kuolleiden määrä jäänee 400-800 ja tehohoitoa vaativien määrä 1000 -3000 tuhanteen. Tulee myös ottaa huomioon, että tähän tautiin kuolee lähinnä noin 80-vupotiaita monisairaita, joista enemmistö tullee kuolemaan seuraavan kolmen vuoden aikana vaikka koronasta selviäisikin.
Siis korona ei ole erityisen paha taut: Tykillä ammutaan ei ehkä hyttysiä mutta harakoita.
Toiseksi hallituksen toimenpiteet eli lähinnä vain kiellot ja ihmisten eristäminen koteihin ja perheisiin (joista 5 % on ihmisille lähinnä perhehelvettejä) ja elinkeinotoiminnan tyrehdyttäminen konkursseineen ja massatyöttömyyksineen aiheuttaa valtavia terveysongelmia (psyykkiset häiriöt, alkoholinkäytön kasvu, väkivallan lisääntyminen) sadoille tuhansille suomalaisille.
Kyllä tämänkaltainen päättäjien ajaman hoidon haittavaikutus on pelkästään terveyden näkökulmasta paljon taudin aiheuttamaa suurempi. Tämän lisäksi koulunkäynnin siirtäminen ensisijaisesti etäopiskeluun aiheuttaa suuria haittoja monen vuosiluokan koulutusuralle. Näin etenkin peruskoulun viimeisen luokan oppilaille, joita lienee noin 60 000 – 70 000.
Kaikkein suurin haitta on kiellot elinkeinotoimintaan (ravintolat, kahvilat, hotellit, palveluyritykset) ja sitä koko kansantalouteen.
Henkikohtaisesti olen ammatikseni osallistunut useisiin työvoimapoliittisten, yhteiskuntapoliittisten reformien ja ohjelmien arviointeihin, Niihin on aina kuulunut laaja ex ante eli ennen tai sen alussa toteutettava ko. ohjelman arviointi, jossa arvioidaan aloitettavan/aloitetun ohjelman edut ja haitat. Tätä hallitus ei ole tehnyt, vaan se on painanut paniikkiappulaa ja rajoittunut vain yhteen asiaan eli siihen että saadaan eristämisellä ja rajoituksella hitusen tartuntoja vähemmäksi ja pelastettua ehkä 100-200 ihmisen henki ja tehohoidon ruuhka-aika ehkä vähennettyä kahdesta viikkoon. Mutta millä hinnalla? Hallitus on työkalupakista vain vasaran ja kuvittelee että kaikki koronaan liittyvät ongelmat ovat naulauskysymyksiä, vaikka pakista tulisi löytää saha, höylä, puukko ja kirves ynnä muutakin.

Kaikkein järisyttävimpiä ovat suunnitelmat Uudenmaan eristämiseksi. Mikä on hyöty? Kuka sitä valvoo? Poliisilla ei ole siihen resursseja varsinkin väkivalta, omaisuusrikokset ja alkoholin kautta saattanevat hyvinkin lisääntyä. Armeija ja kouluttamat asevelvolliset kovat piipussa on tiesulkuineen kaikkein kamalin näkymä. Tätä vahtia Suomesta on tulossa sosiaalifasistinen valtio.
Kriittinen ajattelu ja kansalaisten tottelemattomuuus kunniaan; vielä kun ne ovat mahdollisia.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.